BeerWalk Randers

En spændende arrangement med fokus på øllet og øllets historie i Randers

Booking af Beerwalk

for grupper over 6 personer

Med Beerwalk Randers kan du i gode venners lag eller som fyraftensarrangement med gode kolleger begive dig rundt i øllets historie i Randers, smage og besøge de forskellige barer og udskænkningssteder.

Der er et rigt udvalg i både dansk og udenlandsk øl. Bartenderne står klar med gode råd og deler gerne ud af sin viden om øl. Turen kan kombineres med en byvandring sammen med en Randers Guide.

Du får et Beerwalk glas 18 cl., ølbilletter til 6 smagninger og en pose.

Bliver du sulten eller mere tørstig undervejs, er der masser af muligheder for det.

Hvis I er mere end 6 personer, anbefaler vi at du udfylde bestillingsformular her på siden. Så hører du fra os.  Du er velkommen til at ringe til GoRanders på tlf. + 45 2323 9228 for yderligere info.

Pris for Beerwalk Randers er kr. 125,-.

Kombiner med byvandring med guide

En ekstra oplevelse på turen kan være, at booke en Randers Guide, som efter en 1 times introduktion til Randers’ historiske centrum slutter turen på jeres første udskænkningssted.

Beerwalk-kittet

Hvis turen bookes med guide, medbringer guiden Beerwalk-kittet.
Er turen uden guide aftales levering nærmere.
Ønskes forsendelse aftales prisen herpå nærmere.

Øllets historie i Randers

Øllets historie har igennem alle tider haft en fast plads i Randrusianernes hjerter.  Middelalderens stærke Buur Øl kom til at sætte sit præg på resultatet af Grevens Fejde i 1534, hvor Skipper Clements bondehær fik for meget af det meget stærke lokale Buur øl aftenen inden det store opgør med Adelshæren.

I Tyskland lød et mundhelt i 170-tallet, at ”den som kommer ædru og uslagen fra Randers er heldig”.

Randers var først til at producere en særlig Påskebryg og Thor Bryggerierne som det lokal bryghus hed i mange år vand guldmedalje på Verdensudstillingen i Paris i 1964. I dag bidrager det lokale micro byggeri Randers Bryghus til fortsættelsen af øllets historie i Randers.

Når man nævner ordene øl og Randers i samme sætning, vil ordet Thor automatisk dukke op.

Det hæderkronede, hedengangne bryggeri beliggende på hjørnet af Nordregrave og Thorsgade i centrum af Randers, blev grundlagt i 1850 af svenske Johan Peter Lindahl. Grundlæggeren var en rejselysten og udfarende herre, der allerede omkring nytår 1854 rejste til Amerika og aldrig sidenhen kom til at spille en videre rolle for det bryggeri, han selv havde grundlagt. Efter Lindahls afsked blev bryggeriet købt af Christian Emil Synnestvedt. Det endelige skøde for overtagelsen blev udfærdiget den 12. juli 1856, og denne dato regnes i dag for Thors grundlæggelse. Op igennem 1860erne og 1870erne blomstrede bryggeriet og ølbrygningen op under navnet Synnestvedts Bayerske Ølbryggeri.

I 1873 bekendtgjorde Synnestvedt, at bryggeriet ville blive omdøbt til Thor for at undgå forveksling med andre bryggerier. Samme år blev bryggeriet gjort til aktieselskab. Helt op til 1890 var det fortsat hvidtøllen, der var randrusianernes foretrukne, men den bayerske øl var i kraftig vækst, og i marts 1897 blev den første Thor pilsner brygget og fremstillet. Denne øl har lige siden været en fast del af sortimentet på det danske ølmarked.

Efter århundredskiftet gik udviklingen og væksten stærkt på Thor. Bryggeriet var bl.a. et af de første i landet, der udskiftede propper med kapsler på flaskerne og tre moderne aluminiumstanke blev installeret, som erstatning for de hidtidige egetræsfade.

I oktober 1976 blev Thor Bryggerierne fusioneret med Ceres Bryggerierne og det nu nedlagte Aalborg-bryggeri Urban i Jyske Bryggerier A/S. Bryggeriet i hjertet af Randers lukkede ned i 2003, og produktionen af Thor-øllen blev overtaget af Ceres i Aarhus. I dag foregår produktionen af Thor-øl på Albani Bryggerierne i Odense og er en del af Royal Unibrew.

Selvom Thor Bryggerierne i Randers i dag er lukket ned lever Thor-øllen videre i bedste velgående. Udover den klassiske Thor pilsner er nogle af de mest prominente ølmærker, der er udløbet fra Thor, følgende: Thor introducerede i 1899 en Buur-øl, som dog blev solgt under navnet Salvator. Salvatorøl var oprindelig en øltype, som blev brygget af munke i Paulanerordenen på klostre i Bayern op til de 40 fastedage, der jo kommer før påske (hvor de kun måtte indtage helt særligt udvalgte fødevarer, men heldigvis var øl på positivlisten). Omkring 1800-tallets slutning blev salvatorøllet populært i Danmark, og det var derfor naturligt at relancere den stærkt indbryggede og nærende Buur-øl under dette navn. Salvatorøllet blev senere til de danske, stærke Paaskebryg. I 1948 ville Thor Bryggerierne have udsendt et jubilæumsskrift for bryggeriet, men på grund af papirmangelen var det ikke muligt. Man fik i stedet lov til at udsende et særligt godt og stærkt bryg, som fik navnet Buur. I 1951 kom Buurøllet på gaden i almindelig handel. Guldøllen Blå Thor blev lanceret i 1964 og fik samme år guldmedalje ved den store ølkonkurrence i Bruxelles. Den hvide X-mas er den næstældste stærke julebryg, der kom på markedet i Danmark tilbage i 1969, kun overgået af Albanis Blålys, der blev lanceret i 1960. Hvid X-mas var i begyndelsen hovedsageligt et lokalt fænomen i Randers og omegn, der ved frigivelsen blev gjort til en begivenhed under sloganet X-dag, der voksede op igennem 1970erne, hvor julebryggen blev fragtet ud med hestevogn til trods for, at man for længst var gået over til ølvogne. I dag er begrebet erstattet af J-dag – dagen i november, hvor Tuborg Julebryg (bedre kendt som snebajer) frigives til tusindfoldige skål og branderter. Blå X-mas, hvid X-mas’ yngre navnefælle, blev ikke lanceret før i 1993. Disse to julebryg er fortsat meget populære på danskernes julefrokostborde.

Storegade i Randers er centrum for byens natteliv med mange diskoteker, barer og restauranter. For ølentusiaster er der rig mulighed for at få såvel en stor smagsoplevelse samt – på et mere jordnært plan – blot at få stillet tørsten. Dybt under Storegades brosten forsyner en pipeline folket med øl såvel indendørs som udendørs. Strømmen af kold Thor fadøl er uendelig og altid en garanti i byens forlystelsesgade. Pipelinen blev taget i brug i 1993. Seks 1000-literstanke med Thor-øl i en gård i Storegade forsyner, via et 2,5 km langt ledningsnet, diverse af gadens beværtninger med fadøl.

En tår af Jylland – ikke så ringe – sloganet på Thors ølflasker er fortsat fyldestgørende 118 år efter den første Thor pilsner forlod bryggeriet i den kronjyske hovedstad.

Siden Thor Bryggerierne måtte resignere i 2003 er lokale bryggerier med fokus på specialøl opstået i Randers og omegn. Et af disse er Randers Bryghus på Langelandsvej. Siden 2007 har Randers Bryghus brygget prisvindende kvalitetsøl. Egne opskrifter, de allerbedste råvarer og dedikation til det gode øl er fundamentet i Bryghusets arbejde. Brygkapaciteten i Randers Bryghus er omkring 1000 liter, og der brygges uden brug af automatik. Der er arbejdet intenst med at frembringe kvalitetsøl, som både kan slukke tørst og rumme store smagsoplevelser. For at opnå den største krop og fylde, og dermed nydelse, er øllet ufiltreret og upasteuriseret. I 2012 fusionerede Raasted Bryghus, grundlagt 2005, med Randers Bryghus, der siden har stået for produktionen. Samme år blev Randers Bryghus købt af United Beverage ApS, men produktionen er videreført i Randers og stifteren af bryggeriet Stefan Kappel, har fortsat en bærende rolle. Randers Bryghus har et sortiment bestående af 30 forskellige øl opdelt i fire serier: Randers Bryg, Raasted Bryg, Årgangsbryg og Sæsonbryg.

I den morsomme pjece Jysk til rejsebrug analyserer blandt andre Anders Lund Madsen nogle af de ting, der adskiller jyden fra menneskene. Det kræver en særdeles dygtig og påpasselig forsker, at studere de jyske adfærdsmønstre og luner. Det påpeges f.eks. at jydens motto er: Den som venter, han får. Og jyden venter gerne længe på, at en af disse kjøwenhavnere dukker op og giver den næste omgang Thor-pilsnere.

Skål og go fornywls!

Øllets historie i Randers i overskrifter

1856: Bryggeriet Synnestvedts Bayerske Ølbryggeri grundlægges officielt på hjørnet af Nordregrave og Thorsgade.

1873: Bryggeriet skifter navn til Thor.

1897: Den første Thor-pilsner fremstilles.

1899: Thor introducerer en Buur-øl under navnet Salvator. Senere blev Salvator erstattet af de kendte Paaskebryg og en anden Buur-variant fra Thor ramte markedet i 1951.

1964: Blå Thor lanceres og præmieres samme år med guldmedalje ved den store ølkonkurrence i Bruxelles.

1969: Hvid X-mas lanceres op til jul, og er den næstældste danske julebryg. Fænomenet X-dag vokser i starten af 1970erne, hvor julebryggen fragtes ud med hestevogn.

1976: Thor Bryggerierne fusionerer med Ceres Bryggerierne i Aarhus, og det nu nedlagte Aalborg-bryggeri Urban, i Jyske Bryggerier A/S.

1993: Blå X-mas, den hvide X-mas’ yngre “søskende”, rammer det danske marked for julebryg.

2003: Thor Bryggerierne lukker ned i Randers og produktionen af Thor-øl overtages af Ceres i Aarhus. I dag foregår produktionen på Albani i Odense under Royal Unibrew.

2005: Raasted Bryghus grundlægges.

2007: Randers Bryghus grundlægges af Stefan Kappel.

2012: Randers Bryghus og Raasted Bryghus fusionerer, og Randers Bryghus overtager produktionen. Samme år bliver bryghuset opkøbt af United Beverage ApS, men produktionen videreføres i Randers. Randers Bryghus har i dag et sortiment bestående af 30 forskellige specialøl opdelt i fire serier: Randers Bryg, Raasted Bryg, Årgangsbryg og Sæsonbryg.

Specialt ønske til et arrangement?

Vi kan lave det helt rigtige arrangement lige til dig.

Du er også meget velkommen til at kontakte os på enten info@goranders.dk eller mobil:  2323 9228 

Åbningstider: mandag og fredag kl. 9.00 – 15.00