Hvidsten Gruppen var en dansk modstandsgruppe fra Hvidsten, cirka 10 km nord fra Randers. Hvidstengruppen blev startet af lederen, Marius Fiil fra Hvidsten Kro, den 12. marts 1943. Natten før blev der kastet våben ned et sted ved Mariager. Det var svært at få våbnene transporteret væk fra stedet. Derfor henvendte lægen Thorup-Petersen og en af lederne af modstandsbevægelsen i Randers-området, Ole Geisler, sig til Marius Fiil. De bad ham deltage i transporten af de nedkastede våben. En gruppe blev samlet, og efterfølgende blev det til mange modtagelser og transporter. Nedkastningerne fandt sted ved Allestrupgård nord for Hvidsten – mellem landsbyerne Gassum og Hald. Stedet blev af englændere kaldt Mustard Point.
Bag henvendelsen til folkene i Hvidsten stod også godsejeren fra Overgaard Gods ved Mariager Fjord, Flemming Juncker, der på dette tidspunkt samlede modstandsbevægelsens tråde i Jylland.
I oktober 1943 blev gruppen tvunget til at holde en pause, da flere uheldige situationer havde gjort tyskerne opmærksomme på aktiviteter i området. Da gruppen ville genoptage modtagelser i foråret 1944, slog tyskerne til, og den 11. marts 1944 blev det meste af gruppen arresteret. Seks dage senere blev resten af gruppen taget. Alle de arresterede blev ført til Aarhus og derefter til Horserød. I juli var alle medlemmerne af Hvidsten-gruppen samlet i Vestre Fængsel i København.
De endelige domme lød på otte dødsdomme og tugthusdomme – både fireårige og livstid. Henrettelserne fandt sted tidligt om morgenen
29. juni 1944 i Ryvangen. De døde blev ladt i en fællesgrav på stedet.
Efter befrielsen blev de ført til Hvidsten og nedsat i urner i Mindelunden cirka 100 meter fra kroen.
Foto: Lokalhistorisk Arkiv